Θρησκευτικός τουρισμός

στο Δήμο Θερμαϊκού

Θρησκευτικός Τουρισμός

Τμήμα του Ελληνικού πολιτισμού αποτελεί η θρησκευτική του πίστη και η διασωθείσα Ιστορική και Βυζαντινή κληρονομιά του. Οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για τόπους με θρησκευτικό πολιτισμό και αυθεντικά μνημεία, μπορούν επισκεπτόμενοι του Δήμου Θερμαϊκού να ανακαλύψουν μνημεία και να αισθανθούν πνευματική δικαίωση.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν στην περιοχή Ιεροί Ναοί και θρησκευτικά Μνημεία (Μηχανιώνα- Επανομή- Κερασιά- Μεσημέρι) τα οποία αφού ενισχυθούν με ήπιες, μελετημένες παρεμβάσεις και ανάλογη προβολή, μπορούν να συμβάλλουν την αύξηση του τουριστικού προϊόντος προς τον Δήμο (θρησκευτικός τουρισμός)

Αναλυτικότερα στην περιοχή υπάρχουν:

ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
(Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ)

Επιβλητικός μεγαλοπρεπής ναός, στην κεντρική πλατεία της Μηχανιώνας ,χωρητικότητας 4000 ατόμων η οποία εγκαινιάσθηκε τον Μάιο του 1984.Εδώ φυλάσσεται η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα την οποία έφεραν μαζί τους πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Σύμφωνα με την παράδοση ,την περίοδο της Εικονομαχίας μία γυναίκα που έκρυβε την εικόνα, την έριξε στην θάλασσα για να μην καταστραφεί. Η εικόνα βγήκε στην Πέραμο όπου την βρήκε ένας μοναχός. Στις 23 Αυγούστου ημέρα της γιορτής της Παναγίας Φανερωμένης , η Μηχανιώνα υποδέχεται προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας ενώ εκείνες τις μέρες πραγματοποιείται και μεγάλο πανηγύρι διάρκειας μίας εβδομάδας.

 

ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

(ΕΠΑΝΟΜΗ)
Πρόκειται για τρίκλιτη  βασιλική σημαντικής αξίας με δισυπόστατο αφιέρωμα στην Παναγία και τον Αγιο Δημήτριο γεγονός που το μαρτυρούν οι δύο Αγίες τράπεζες που υπάρχουν στο ναό. Οικοδομήθηκε το 1865. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις εξαιρετικές αγιογραφίες και βυζαντινές εικόνες που φυλάσσονται μέσα στο ναό.

 

ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

(N.ΚΕΡΑΣΙΑ)

Μέσα στον οικισμό της Κερασιάς δεσπόζει ο ιερός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Είναι μία ξυλοσκεπής βασιλική μεταβυζαντινού τύπου η οποία εγκαινιάσθηκε το 1818 και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με την παράδοση ο ναός ανοικοδομήθηκε στο σημείο όπου βρέθηκε θαμμένη η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Τα τελευταία χρόνια όταν ήταν ακόμα κοινότητα η Κερασιά(δεκαετία 1990) ο ναός αναπαλαιώθηκε. Με την βοήθεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας  και την οικονομική στήριξη των κατοίκων και τοπικών φορέων. Σήμερα υποδέχεται πλήθος προσκυνητών στις 8 Νοεμβρίου ημέρα εορτής του

 

ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

(ΕΠΑΝΟΜΗ)

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς του Δήμου. Είναι δισυπόστατος ναός αφιερωμένος στον Αγιο Γεώργιο και στον Αγιο Χαράλαμπο. Σύμφωνα με μαρτυρίες στην θέση του υπήρχε μία μικρή εκκλησία την οποία οι κάτοικοι κατεδάφισαν και έχτισαν στην θέση του νέα το 1724 (κατά τα ιστορικά αρχεία). Η Εκκλησία το 1821 κάηκε και καταστράφηκε και το 1835 ξαναχτίστηκε πάνω στη βασική εκκλησία. Σύμφωνα με επιγραφή στο παράθυρο της εισόδου του το καμπαναριό χτίστηκε το 1899.

 

ΝΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

(ΜΕΣΗΜΕΡΙ)

Στην περιοχή του Μεσημερίου, δεσπόζει ο Ναός οικοδομημένος από την εποχή της τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων, η εκκλησία κτίστηκε από τους Τούρκους ,ώστε να εκκλησιάζονται οι Έλληνες που δούλευαν στα τσιφλίκια τους. Αρχικά ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Το 1924 όμως οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο χωριό την μετονόμασαν στην σημερινή της ονομασία.

 

ΑΗ ΝΙΚΟΛΑΣ

(ΦΑΝΑΡΙ ΕΠΑΝΟΜΗΣ)

Το εκκλησάκι του Αη Νικόλα χτίστηκε πριν από τα μέσα του περασμένου αιώνα με αφορμή την εικόνα του Αγίου Νικολάου που ‘’ξέβρασε΄’ στην περιοχή μετά από μία μεγάλη θαλασσοταραχή.
Στις 17 Μαιου που εορτάζει στήνεται πανηγύρι γύρω από το εκκλησάκι όπου προσφέρεται στους επισκέπτες ντόπιο κρασί, τσίπουρο και φρέσκο ψάρι.

 

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια ευλαβή θρησκευτική ενότητα την οποία οι ακόλουθοι του θρησκευτικού τουρισμού μπορούν να επισκεφτούν και να δικαιωθεί το χριστιανικό τους συναίσθημα.

 

banner

[recaptcha]